Woensdag, Tuindag!

Hoeveel zonnige woensdagen hebben we dit jaar gehad? Hoeveel walnoten hebben we gekraakt? Hoeveel zaadjes hebben we over de tuin gestrooid en in de grond geharkt? Teveel om op twee handen te tellen. Even een korte terugblik:

Januari: Schuilend voor de regen rommelen we een beetje in de kas. We zaaien spinazie en radijs.

Februari: We sorteren bloemen- en peulenzaadjes drinken muntthee met vers geplukte goudsbloemetjes uit de kas en kraken walnoten onder onze laarzen.

Maart: Met een grote stap naar voren en dan een stap naar rechts en dan weer naar rechts maken we een vierkantje tuintje voor iedereen. We zaaien peultjes, zien hoe de schaapjes met elkaar boksen en we gaan lekker slootje springen.

April: Op een hoopje droge compostgrond gieten we wat water en dan gaan we kneden. Algauw ontstaat er een donker deegbeslag. Van het natte deeg maken we een hoge vierkante hoop en dan zetten we er een prachtig apparaat op. Even drukken, heen en weer wiebelen en nog eens flink drukken. Heel voorzichtig zetten we de pers in een kist en trekken langzaam aan een hendel en dan……floepen er kleine vierkanten bakjes met een gaatje uit. Aha, onze grondstof voor de kasplantjes. Al doet het de meiden meer denken aan cupcakes!

Mei: We krijgen bezoek van “Funtime” Olst. We wieden, stoppen uitjes in de grond, knippen gras en maken kluitjes om mais, bonen en pompoen thuis op te kweken. Heel lang geleden lieten de Indianen ook al de bonen langs de mais omhoog klimmen en de pompoen bedekt de bodem mooi.

Juni: Ons clubje is door “Funtime” een stuk groter geworden. We zijn druk met wieden, zaaien en koolplantjes planten. Maar er is altijd tijd voor muntthee en noten en het proeven van groene blaadjes. Rauwe peultjes zijn ook best lekker!

 Juli: Watersproeifeestjes en thee drinken in de schaduw van de grote beukenboom. Ondertussen eten we kersen en heerlijke aardbeien.

Augustus: Vakantietijd. De tomaten en courgettes doen het goed. Alleen heeft de tuin wel heel veel dorst!

 

September: Aardappeloogst. Met verbazing kijken we naar onze geoogste aardappels. Hoe kan een grassprietje daar nou doorheen groeien? We komen tot de conclusie dat gras dus sterker dan een aardappel kan zijn. Ook ontdekken we dat de niet beregende aardappels de vorm van een klein dobbelsteentje hebben gekregen.  Maar ze zijn nog steeds heeeeeeeel lekker!

Oktober: We maken “lasagnecompost” (afwisselende lagen van bruin en groen tuinmateriaal) en gaan daarna erop springen. Het veert fantastisch en we noemen het onze “composttrampoline”.

En wat kun je allemaal doen met net geoogste wortels? We maken “snorrenfoto’s” en gaan ze dan lekker opeten.

November: Op hoeveel manieren kun je walnoten kraken? We proberen verschillende notenkrakers uit en we ontdekken dat je ze ook kunt kraken tussen stenen en zelfs onder de kruiwagen.

December: Eindelijk gaat het een beetje regenen. Tijd om na te denken over een volgend vruchtbaar jaar!

Willy Boogaard

Rietgors 10
8121JZ OLST

06-83378501

Deze site maakt gebruik van cookies om je surfervaring te verbeteren. Wil je ze houden?