Skip to main content

Natuureducatie

primair onderwijs | buitenschoolse activiteiten

Natuureducatie voor primair onderwijs

Om kinderen meer te laten leren in en van de natuur ben ik begonnen met mijn natuureducatielessen voor scholen. Mijn eerste handleiding “Kraak eens een noot” heb ik geschreven in opdracht van Natuur- en Milieu Educatie de Ulebelt in Deventer. Kinderen krijgen bij mij de kans om echt te gaan ontdekken, te onderzoeken en de natuur te beleven. Dat resulteert vaak in opmerkingen als: “Kunnen we elke dag in de tuin gaan leren?” of “Dat je zoveel uit de natuur kan eten wist ik echt niet”!
Schooltuintjes kun je op heel veel verschillende manieren aanleggen. Maar welke manier past bij jouw school. Ik heb tientallen jaren moestuinervaring en kan de leerkracht begeleiden in de aanleg en onderhoud van de schooltuin. Graag kom ik langs om advies op maat te geven over de mogelijkheden van het aanleggen van een schooltuin, waar kinderen met succes groente en kruiden kunnen telen.

Tarieven

Advies op maat voor de aanleg van schooltuin en/of eetbare haag: € 65,- per uur (inclusief BTW en reiskosten).

Lessen 2023

Scroll naar beneden voor de actuele lessen.

Lessen 2023

Groen en lekker! Start

 
Het is wetenschappelijk aangetoond dat moestuinieren bijdraagt aan een positieve houding tegenover gezond voedsel. Een zelfgekweekt worteltje en radijsje wil je natuurlijk ook wel eens proeven! In deze les krijg je instructies over het zelf kweken van voedsel. Je leert over zaaien, planten en waarom een goede bodem heel belangrijk is. Je krijgt veel tips over het verzorgen van de plantjes en je gaat je eigen wormencompost maken. Kortom een goede start om je schooltuin te beginnen.
 • Kerndoel 34: gezondheid Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen.
 • Ontwikkelingsgebied: Waarnemen en onderzoeken
 • Periode: maart/april/mei
 • Niveau: vanaf groep 5
 • Tijdsinvestering: 45 minuten in de klas + 45 minuten buiten in de tuin = totaal 90 minuten
 • Prijs:  € 95,-  (uurtarief € 65,-)
Is er behoefte aan advies op maat, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van de moestuin, of extra les(sen) in begeleiding van leerlingen in de tuin? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Hapklare lessen in de moestuin

Hoe onderhoud je een groene omgeving en hoe kun je daarvan leven? Tijdens deze les maken we de aarde klaar om te zaaien en plantjes te poten, we gaan mulchen en scheppen compost om. We gaan struinen langs bessenstruiken, notenbomen en paardenbloemknopjes. We plukken wat we nodig hebben en maken daar in een handomdraai een lekker hapje van. Zo laten we zien hoe je op een lekkere manier uit de natuur kunt eten. Doe je mee? Met jouw klas kun je het hele jaar door komen: er is altijd wat te beleven.

Zorg voor kleding die vies mag worden en denk bij regenachtig weer aan een regenpak en laarzen.

 • Kerndoel 34: gezondheid. Kerndoel 39: milieu. Kerndoel 40: planten en dieren herkennen.
 • Ontwikkelingsgebied: waarnemen en onderzoeken
 • Periode: het hele jaar door
 • Niveau: basisschool vanaf groep 4
 • Tijdsinvestering: buitenles van 2 uur bij de Aardehuizen in Olst.
 • Prijs: € 11,- per kind, met minimaal 15 en maximaal 30 kinderen. Prijs is inclusief een natuurhapje en drankje.
 • Data: maandag of dinsdag van 9:30 - 11:30 uur.
 • In overleg is een andere dag mogelijk.
 • Opmerking: Denk aan begeleiders zoals ouders, opa's, oma's, en buren voor het begeleiden van de groepjes die zich bezig houden met de verschillende activiteiten (max. 4 kinderen per groep)

Aanvraag van subsidie “Jong Leren Eten”

Met als motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen alle scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs subsidie aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. Per schoollocatie is een bedrag van € 2.000,- beschikbaar. Met deze tegemoetkoming in de kosten wil het programma Jong Leren Eten (JLE) scholen stimuleren om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voeding. Daarmee leren zij op een praktische manier gezonde en duurzame keuzes maken. Scholen kunnen via www.mijngezondeschool.nl de subsidie aanvragen. Aan de subsidieregeling zijn voorwaarden verbonden.

Impressies

rups